Foto: Obelix Barbara
Foto: Obelix Barbara

Rema1000-Ligaen sesongen 2023/2024

Årets Rema1000-Ligaen sesong er over, og vi tar en titt på statistikk fra årets sesong og hvilke framskritt vi har gjort fra fjorårets sesong.

Toppscorer

Foto: Nanco Hoogstad

Årets toppscorer for oss i eliteserien ble uten tvil Emil Borg Rodahl. Emil leverte 141 mål i Rema1000-ligaen denne sesongen, noe som gjør han til den femte mestscorede spilleren i årets Rema1000-Liga. Foran han på lista finner vi Larson (ØIF), Grøndahl (Elverum), Lyse (Kolstad) og Plougstrup (Bækkelaget). I fjordårets sesong endte Rodahl på 98 mål og en 13. plass på toppscorer-lista, det resulterer i 43 flere mål i år, med 4 kamper mer spilt enn i fjordårets sesong.

Assists

Midtbacken vår Kjetil Johansen har tronet på toppen av assist lista gjennom hele sin første sesong i eliteserien, og det gjør han også ved sesongslutt. Johansen har notert seg for 197 assist, sammenliknet med 2.plassen på lista Sander Sagosen med 181 assists.

Poeng

Årets sesong har bydd på fire flere kampen enn sist sesong, da Rema1000-Ligaen ble utvidet fra 12 til 14 lag, dette vil også si flere kamper å ta poeng i. Fjordårets sesong endte med en 11.plass av tolv mulige plasser, med ni innhentede poeng. Fire seiere, ett uavgjort og 17 tap. Årets sesong har resultert i dobbelt så mange poeng, åtte seiere, to uavgjort og 16 tap. Vi har gått opp til en 10.plass på tabellen, det vil si at vi har fire lag under oss sammenliknet med ett lag i fjor. I årets sesong har vi scoret 747 mål, sammenliknet med fjordårets 568.

Bestrafning

Man kommer ikke gjennom en sesong uten gule og røde kort eller to minutters utvisninger. Vår advarselskonge (gult kort) denne sesongen er ingen ringere enn sjefen selv, Dalibor Sedjak. Sedjak har dratt på seg fem gule kort, sammenliknet med neste mann på lista sine fire (Kjetil Johansen). Johansen troner på toppen av flere kategorier i årets statistikk, også som den med flest to minuttere. Heldigvis har det kun blitt delt ut fire røde kort til Sandnes denne sesongen, fordelt på Helland, Johansen og Langeland-Knudsen.

Foto: Obelix Barbara

MEP

MEP er ikke det letteste begrepet å forstå seg på, men håndballNØRD forklarer det slik: «MEP står for Most Effective Player, og samler flere typer data fra spillerne. Når dataene er samlet sammen får man til slutt en totalscore for spilleren – MEP-score. Man kan da se på MEP per kamp, samt samlet MEP gjennom en periode.»

Dataene som samles inn fra REMA 1000-ligaen er:

 • mål (i spill og på 7-meter)
 • skudd (i spill og på 7-meter)
 • uttellingsprosent (i spill og på 7-meter)
 • redninger (målvakt)
 • redningsprosent (målvakt)
 • målgivende pasninger (assist)
 • tekniske feil
 • forårsaket 7-meter
 • tildelt 7-meter
 • gule kort
 • 2-minuttere
 • røde kort
 • kamper spilt

Hva vil da være en god MEP? HåndballNØRD viser til eksempler til eksempler i Danmark der Emil Madsen (GOG) hadde en snitt-MEP på 4,48. I årets Rema1000-Liga finner vi spillere som Tobias Grøndahl (Elverum) på 4.8 snitt MEP, Sander Sagosen (Kolstad) på 4.1 snitt MEP. Vår spiller høyest på lista er Kjetil Johansen med en snitt MEP på 3.8, noe som gjør han til den spilleren med syvende beste snitt MEP etter ferdigspilt sesong i en liga med utrolig mange landslagsprofiler og dyktige spillere.